Hieronder ziet u diverse veelvoorkomende materiaalsoorten in verpakkingen en disposables, inclusief relevante temperatuurbereiken waar mogelijk of van toepassing. Deze informatie is nuttig om te bepalen of een product bestand is tegen handelingen zoals invriezen, opwarmen in magnetrons of ovens, en andere omstandigheden. Het is ook belangrijk om te weten of de verpakking bijvoorbeeld smelt bij contact met warme inhoud.

Onder 'Eigenschappen' vindt u enkele kenmerken en aanvullende informatie die de toepassingsmogelijkheden van het materiaaltype in verpakkingen verduidelijken.

Opmerking: Deze lijst dient uitsluitend ter informatie en is vrijblijvend. Onnauwkeurigheden, typfouten of variaties kunnen voorkomen. Het gebruik van deze informatie is op eigen risico. Pak Verpakking streeft ernaar om via deze lijst inzicht te bieden in de verscheidenheid aan materiaalopties in de verpakkingsindustrie. De realiteit is echter complex, aangezien de verpakkingsindustrie diverse technieken omvat, waarbij elke fabrikant zijn eigen 'recept' hanteert en vaak verschillende materiaalsoorten worden gecombineerd.

Ga direct naar..

Aluminium vindt zijn weg in de verpakkingenindustrie met name in de vorm van folies & bakjes/schaaltjes. Reden hiervoor is met name dat ze geweldig bestand zijn tegen oventemperaturen. Aluminium is niet een goedkope verpakkings-grondstof, kunststof is aanzienlijk goedkoper, vandaar ook dat je de aluminium bakjes & schaaltjes niet heel erg veel ziet in vergelijking.

Aluminium is een erg fraaie materiaalsoort, enkele eigenschappen: (zoals gezegd) grote temperatuursverschillen mogelijk, enorme warmtegeleiding (geweldig voor in de oven dus), geweldige barrière-eigenschappen (smaak blijft daar waar het moet horen), reflecterend (zonwerend), niet giftig, erg licht, uitstekend recyclebaar (groen alternatief).

Wat zijn de nadelen van Aluminium? Het is relatief duur, kan niet in de magnetron, niet doorzichtig waardoor je het verpakte product niet ziet.

Zoals u ziet is aluminium een mooi alternatief voor de alom aanwezige plastics in de verpakkingenwereld, maar u dient wel opmerkzaam te zijn dat het een materiaalsoort is met een specifiek gebruikersnut. Wij denken wel dat het een materiaalsoort is die verpakkingen authentiek / ambachtelijk over kunnen brengen maar heeft u het product niet specifiek nodig dan kan het een dure keuze zijn.

APET is een verdere verwerking van een PET.

APET is de goedkoopste van de drie, met name de temperatuursmogelijkheden zijn beperkter.

Cellulose is een plantaardige stof die voor stevigheid zorgt bij planten. Katoen en watten zijn nagenoeg zuivere Cellulose. Cellulose wordt toegepast in papiersoorten om het zachter en steviger te maken, veel verkochte artikelen met cellulose zijn toiletpapier en poetsrollen.

Courant wordt tegenwoordig met name veel gebruikt in de verpakkingenindustrie om producten in te wikkelen. Het is ongestreken mat papier, houthoudend met nog de karakteristieke uitstraling die 'krantenpapier' heeft. In de foodindustrie wordt courantpapier met name veel gebruikt door visbedrijven maar ook Chinees Restaurants verpakken vaak hun bamibakken erin. Daarbuiten zie je ook dat de bloemenindustrie er nog veel gebruik van maakt. Het is ook een prima artikel om kwetsbare artikelen in te verpakken, zoals bijvoorbeeld bij verhuizingen

Eigenlijk is het een prachtig product die best meer gebruikt mag worden in de foodindustrie, want het geeft uw product een milieuvriendelijk karakter en het is enorm kostenvriendelijk. De vraag naar 'groen' door de consument is ook een pre voor Courant. Maar dat geldt ook voor Kraft & Ersatz uiteraard.

Courant heeft als enige nadeel dat het niet erg vochtafwerend / vetdicht is (daar is kraft c.q. ersatz voor!), gebruik het daarom als buffer of wikkel wat extra eromheen want het kost 'niets'!

Voor Courant geldt hetzelfde als de overige verpakkingen van papier en karton; het heeft een groen karakter, ambachtelijke uitstraling & wij denken dat ondanks de meerkosten die papier- & kartonverpakkingen t.o.v. veel kunststof verpakkingen / disposables hebben het toch waard maken om voor het eerste te kiezen. Durf u te onderscheiden!

CPET is een verdere verwerking van een PET.

CPET heeft een waanzinnige toepassing binnen de kunststof materiaalsoorten: CPET is bestand tegen hoge temperaturen, zo hoog zelfs dat het in de oven kan! Evenals in de magnetron zonder dat het krimpt of smelt.

EPS zegt u wellicht niet meteen wat, piepschuim waarschijnlijk wel. Vroeger werd het ook wel templex of PS-hardschuim genoemd. EPS is eigenlijk een PS waaraan CO2 toegevoegd.

EPS is van oorsprong bedoeld als isolatiemateriaal en kent daar in de verpakkingenmarkt zijn voornaamste toepassing. Bekende verpakkingen van EPS zijn: warmhoudboxen, hamburgerboxen & menubakken. EPS houdt uw hamburger warm, uw maaltijd kan bezorgd worden en warm bij de klant arriveren & zelfs ijs blijft langer goed!

Ersatz is een papiersoort die vaak verwerkt wordt tot zakken en vellen. We spreken bij Ersatz Papier bijna altijd over Gebleekt Ersatz, dat is Ersatz nadat het gebleekt is waardoor de lignine (een kleurpigment) eruit gebleekt is waardoor het de mooie witte kleur krijgt die het heeft. Ersatz voelt lekker glad aan en heeft een unieke kwaliteit: het is vetdicht! Niet verwonderlijk dat snackzakken waarin vaak een 'vette hap' zit hierin verpakt worden.

All that good stuff comes at a price, Ersatz is duurder dan Kraftpapier die die eigenschap niet heeft. Verder oogt Ersatz vaak ook iets mooier, hoewel dit subjectief is.

Voor Ersatz geldt hetzelfde als de overige verpakkingen van papier en karton; het heeft een groen karakter, ambachtelijke uitstraling & wij denken dat ondanks de meerkosten die papier- & kartonverpakkingen t.o.v. veel kunststof verpakkingen / disposables hebben het toch waard maken om voor het eerste te kiezen. Durf u te onderscheiden!

HDPE is een PE die bij lage druk geproduceerd wordt en hierdoor een hoge dichtheid heeft...Verwarrend, is het niet?

De PE met hoge dichtheid zorgt ervoor dat het verpakkingsmateriaal steviger is als bij LDPE waardoor je flinterdunne draagtassen kan maken die toch stevig zijn (veel van de welbekende dunne hemddraagtassen zijn bijvoorbeeld HDPE).Daarnaast vervormt het niet in kokend water! Heeft u een kunststof snijplank in de keuken? Dan is het waarschijnlijk gemaakt van HDPE.

Nadelen heeft het gebruik van HDPE t.o.v. LDPE wel: het is dan wel harder maar ook stijver / minder slagvastig als LDPE (minder elasticiteit dus) en heeft het bij zakjes of tasjes een minder fraaie uitstraling als de LDPE versies (uiteraard blijft dit subjectief, maar kijk maar eens naar het verschil tussen LDPE Harmonicazakjes en de in de volksmond bekende sambalzakjes, welke van HDPE gemaakt zijn).

HDPE is de goedkoopste PE-soort van de bekendste vier, maar dat zie je er dan ook wel van af. HDPE is momenteel als enige PE economisch recyclebaar.

Koopt u een artikel bij Pak Verpakking, al is het van kunststof, zelfs dan kunt u niet om karton heen: vaak is de doos waar de verpakking in zit van karton! Dat zegt al genoeg, van alle materiaalsoorten is karton er al vanaf het begin 'bij'. Productie geschied op basis van cellulosevezels uit hout. In Nederland is oud papier overigens de voornaamste 'grondstof' van karton, uw oude kranten apart leggen heeft dus weldegelijk zin!

Waarvoor wordt karton gebruikt in de verpakkingenindustrie? Met name dus dozen, maar ook bakken, schalen, bekers zijn veel voorkomend. Uiteraard zijn er nog veel meer mogelijkheden voor karton.

Voor Karton geldt hetzelfde als de overige verpakkingen van papier; het heeft een groen karakter, ambachtelijke uitstraling & wij denken dat ondanks de meerkosten die papier- & kartonverpakkingen t.o.v. veel kunststof verpakkingen / disposables hebben het toch waard maken om voor het eerste te kiezen. Durf u te onderscheiden!

Kraftpapier wordt naast Ersatzpapier erg veel gebruikt in de foodindustrie. Men spreekt bij Gebleekt Kraft vaak simpelweg over 'Kraft' en bij ongebleekt over natronkraft, laatstgenoemde heeft dan nog een authentieke bruine kleur.

(Gebleekt) Kraftpapier is een mooie effen witte papiersoort die voor veel verpakkingsdoeleinden geschikt is. Kraftpapier wordt in de verpakkingenwereld vaak gebruikt om broodzakken te maken, reden hiervoor is dat brood niet super vettig is waardoor Ersatzpapier niet benodigd is (goedkoper) & omdat het natsterk is.

De keuze tussen Ersatz en Kraft is simpel gemaakt: dient het papier vetvrij te zijn? Is het antwoord 'nee' dan kan u denken aan Kraftpapier (uiteraard zijn er nog wel enkele overige punten maar zo wordt er wel vaak over beslist). Om het heel kort door de bocht te zeggen: Ersatz zakken zijn voor cafetaria's & Kraft zakken voor bakkers.

Voor Kraft geldt hetzelfde als de overige verpakkingen van papier en karton; het heeft een groen karakter, ambachtelijke uitstraling & wij denken dat ondanks de meerkosten die papier- & kartonverpakkingen t.o.v. veel kunststof verpakkingen / disposables hebben het toch waard maken om voor het eerste te kiezen. Durf u te onderscheiden!

LDPE is een PE die bij hoge druk geproduceerd wordt en hierdoor een lage dichtheid heeft...Verwarrend, is het niet?

Deze lage dichtheid vertaalt zich in een PE die flexibel is, enorm elastisch en een geweldige uitstraling heeft. Niet verwonderlijk dus dat LDPE verreweg het meest gebruikt is van alle PE's: 3/4 van alle PE's zijn van de LDPE variant!

LDPE houdt olie, vet & aroma goed tegen. De bekende verpakkingen die gemaakt zijn van LDPE zijn: folies, huisvuilzakken (Komo bijvoorbeeld) en draagtassen (die die je in de supermarkt kan kopen). Door de flexibiliteit van LDPE blijven uw boodschappen dus in de draagtas en scheurt die niet snel (geeft mee). Tot slot is LDPE ook een goede isolator. In vergelijk met HDPE is LDPE een stuk zachter.

LLDPE is sterker en steviger dan LDPE maar is ook goedkoper omdat er gewerkt kan worden bij lagere drukken en temperaturen.

Maximale Temp: 80/95 °C

Minimale Temp: -12 °C

MDPE heeft karakteristieken die liggen tussen LDPE & HDPE. MDPE zit er precies tussen dus. MDPE kraakt meer dan LDPE maar is ook een stuk steviger.

Glad geribbeld papier, vaak donker bruin van kleur, dat doormiddel van sulfaten erg stevig gemaakt is. Hoge scheurweerstand: scheurt minder snel onder hoge belasting. Doormiddel van het gebruik van paraffine (een oliesoort) welke geïmpregneerd wordt kan Natronkraft extra vochtwerend en anti-corrosief gemaakt worden.

Polyethyleen is de meest toegepaste kunstof materiaalsoort. Een vrij zachte polymeer die uitermate geschikt is voor levensmiddelen. PE wordt geclassificeerd in verschillende categoriën gebasseerd op dichtheid en moleculaire samenstelling, de meest gebruikte hiervan gebruik verwerkt in verpakkingen en disposables zijn LDPE,LLDPE, MDPE & HDPE. Soms volstaat echter het kenmerk PE en blijft het gissen naar de exacte PE-soort.

PET is een specifiek Polyester. PET kent u waarschijnlijk wel van 1 van de bekendste verpakkingen die er zijn: kunststof frisdrankflessen. Deze kunststof is zo duurzaam en flexibel dat ze makkelijk meerdere keren gebruikt kunnen worden en dat gebeurt dus ook. Deze kunststof is glashelder en van zeer hoge kwaliteit waardoor er werkelijk verbluffende verpakkingen van kunnen worden gemaakt. Door de flexibiliteit zijn deze verpakkingen ook niet snel kapot te krijgen. Tot slot is PET 100% recyclebaar! Allemaal mooie mogelijkheden dus, maar zoals met alle goede dingen komt dit tegen een prijs, dit is een relatief duurdere kunststofsoort.

PET is na PE & PP de meest toegepaste kunststofsoort. PET wordt in de verpakkingenwereld vaak verder verwerkt om specifieke eigenschappen te bewerkstelligen (zie APET / CPET & PETG).

PETG is een verdere verwerking van een PET.

PETG zorgt ervoor dat de verpakking robuuster is dan een standaard PET verpakking. Daarnaast is het extra bestand tegen chemische middelen. De transparantie blijft bij PETG gewaarborgd, ondanks extreme omgevingsfactoren.Heeft u zich ooit afgevraagd hoe het kon dat zoutzuur of terpentine tegenwoordig in een plastic flesje zit? Hier is uw antwoord.

Polypropeen lijkt op Polyetheen en is ook net zo goedkoop, maar wel veel sterker! We komen PP bij verpakkingen & disposables tegen die een hogere kwaliteit vereisen dan PE kan bieden. Enkele eigenschappen van PP zijn: redelijke stijfheid en hardheid, hoge taaiheid en sterkte & hoge temperatuurbestendigheid.

Ogenschijnlijk ziet PP er niet veel anders uit dan PS of PE, elke fabrikant heeft zo zijn eigen overwegingen bij de keuze tussen deze kunststofsoorten. Polypropeen kan eenvoudig gerecycleerd worden.

Hittebestendige kunststof, behoud stijfheid bij warmte. Let wel op, meestal wordt deze materiaalsoort bij verpakkingen vermengt met PS waardoor de maximale temperatuur niet behaald wordt. Deze kunststof wordt ook vaak bij bijvoorbeeld printercartridges gebruikt vanwege diens stevigheid en veiligheid. Met deze kunststof kunt bij hoge en lage temperaturen uit de voeten.

Deze kunststof is nauw verwant met de oxide variant, PPO.

PS is vaak een alternatief voor PP en LDPE. PS is kostenefficiënter dan die twee maar heeft wel iets mindere kwaliteitskenmerken. Een PS drinkbeker scheurt makkelijker kapot dan eentje van PE en bij hele warme koffie kan een PS automaatbeker wat gaan krimpen, u kent het waarschijnlijk wel, PP heeft daar geen last van.

PS is sterk isolerend en wordt veel toegepast in de verpakkingenwereld: bestek, borden, schalen, bakken... met name de echte massa-artikelen met veel concurrentie, die dus goedkoop geproduceerd moeten worden worden vaak van PS gemaakt.

Vinyl of PVC is een goedkope kunststof materiaalsoort. Omdat PVC goedkoop en eenvoudig te bewerken is wordt het nog vaak toegepast. Prijs-prestatie-overwegingen zijn veelal van doorslaggevend belang.

PVC heeft geen goede naam, dit komt omdat het vroeger erg giftig was, slecht voor het milieu & in het nieuws met het gebruik van weekmakers in verband werd gebracht. Tegenwoordig is die negatieve perceptie niet meer gegrond, door de strenge eisen die er gelden(met name voor verpakkingen) en nieuwe ontwikkelingstechnieken is het een veilig en goed alternatief voor andere kunststoffen. Veel toegepaste verpakkingsartikelen van PVC zijn: tape & handschoentjes.